PASSION. Herbata zielona

Herbaty zielone są herbatami nie fermentowanymi. Wszystkie herbaty są na początku swojej drogi zielone i tak spożywa się je w Azji, szczególnie zaś w Chinach. Jej podstawę (w języku znawców herbaty - bazę) stanowi pochodząca z ogrodów herbacianych położonych w północno-wschodnich Chinach zielona herbata o nazwie Chun-Mee-Tea. Ciekawostką jest jej inna nazwa "Pan fired" pochodząca od sposobu jej suszenia na słońcu, rozłożonej na ogromnych patelniach. Herbata smakuje szlachetnie, wyjątkowo świeżo, z lekką nutą marakuji (Kwiat Męki Pańskiej, inaczej zwana Męczennicą, łacińskie Passio) zaś Lychee - herbaciany specjał najwyższej jakości dopełnia łagodne doznania smakowo-zapachowe tej wyjątkowej i niepowtarzalnej kompozycji. Herbaty zielone poleca się szczególnie ze względu na ich cechy lecznicze, gdyż zawierają cały szereg właściwości o tym charakterze. Proszę jednakże nie zaparzać zbyt długo herbaty zielonej, jako że szybko przechodzi z bardzo przyjemnego smaku w kierunku gorzkiego, jeśli zaparza się ją dłużej niż 2 minuty, co polecamy z cała odpowiedzialnością. Herbatę zieloną często nazywa się Napojem cesarskim, gdyż chińscy cesarze wierzyli w jej fantastyczne właściwości i spożywali kilkakrotnie w ciągu dnia, chcąc zachować jak najdłużej zdrowie i młodość.


Metryka herbaty PASSION
Pochodzenie: herbata zielona Chun-Mee-Tea
Kolor naparu: przeźroczysta, jasno-zółta
Smak: świeży, aromatyczny, lekko owocowy
Aromat: lekko na owoce cytrusowe, bardzo przyjemny


Zaleca się parzyć nie dłużej niż 2 minuty.