EARL GREY Herbata czarna aromatyzowana

Ciekawa historia herbaty Earl Grey wiedzie nas do Chin. Do jej przyrządzenia używano początkowo liściastej herbaty chińskiej z dodatkiem olejku owocu cytrusowego Bergamotte. Herbatę transportowano z Chin do Europy statkami. Liście herbaty podczas długiej podróży zabezpieczano olejkiem Bergamotte umieszczając go głęboko w lukach transportowych, chroniąc w ten sposób ładunek przed zapachem ryb oraz działaniem pleśni. Swoją nazwę zawdzięcza wielkiemu jej wielbicielowi o nazwisku Earl Charles Grey. Na jego cześć jedna z najstarszych firm herbacianych TWININGS w Anglii wprowadziła na rynek herbatę pod nazwą Earl Grey, rozpowszechniając ją niebawem na całym świecie. Także dzisiaj w skład bazy tej herbaty wchodzą delikatne chińskie herbaty czarne o lekko słodkawej nucie i małej ilości garbników. Herbatę Earl Grey serwuje się najczęściej bez dodatku mleka.


Metryka herbaty Earl Grey
Pochodzenie: delikatne liściaste herbaty chińskie
Kolor naparu: brązowy, w kierunku czerwonego
Smak: lekko słodki, kwiatowy, świeży
Aromat: cytrusowy, niepowtarzalny