CHAI. Herbata czarna aromatyzowana, specjalna.

 CHAI. Herbata czarna aromatyzowana, specjalna. Pod nazwą handlową CHAI kryje się wspaniała herbata czarna (najczęściej Assam) z dodatkiem imbiru, kardamonu, cynamonu i goździków. Pojecie "Chai" znajduje się nie tylko w słowniku hinduskim jako określenie dla tej szczególnej herbaty, ale także w językach wielu innych narodów świata. W Indiach pije się tą herbatę zarówno w dzień jak i w nocy, obowiązkowo z dodatkiem mleka i dużej ilości cukru. Tak sporządzony napój nosi w Indiach nazwę "Chai Masala". W latach 90- siątych udało się go zaimplementować w Ameryce, gdzie bardzo szybko stał się bardzo popularnym pośród ekskluzywnych napojów herbacianych. Od tej pory jego spożywanie przestało być trendem mody, ale w krótkim czasie stało się obowiązującym zwyczajem. Tak więc Chai stanowi niesamowitą niespodziankę smakowo-zapchową, którą każdy musi wręcz spróbować. Musi odnosi się przede wszystkim do cukru i mleka, bez których harmonijny bukiet doznań organoleptycznych nie mógłby się rozwinąć ku rozkoszy kipera, jakim staje się każdy po spożyciu tego boskiego wręcz trunku.


Metryka herbaty CHAI
Pochodzenie: herbata czarna liściasta Assam
Kolor naparu: mocny, miedziany
Smak: zdecydowany, lekki smak imbiru, cynamonu i
kardamonu, szlachetny, lekko śmietankowy na końcu
Aromat: harmonijny bukiet zapachowy


W oryginale jako napój "Chai Masala" zaleca się picie z dodatkiem mleka i dużej ilości cukru.