ASSAM

W południowo-wschodniej części Indii, nad brzegami Brahmaputry, na wysokości pomiędzy 600 do 1.500 m npm rośnie roślina o nazwie "Thea assamica". Jej liście są większe niż liście roślin herbacianych rosnących na wyżynach prowincji Darjeeling lub w Chinach. Herbaty Assam są bardzo wyraźne w smaku, mocne, nawet gorzkie i zawierają dużą ilość garbników, dlatego spożywa się je zazwyczaj z dodatkiem mleka lub śmietanki. Mleko zabiera tej szlachetnej czarnej herbacie gorycz, czyniąc ją łagodną i delikatną w smaku.


Metryka herbaty Assam
Pochodzenie: Ogrody herbaciane Satrupa
Kolor naparu: Miedziano-czerwony kolor, lekko matowy
Smak: mocny, lekko gorzki, szlachetny
Aromat: delikatnie miodowy
Zaleca się picie z dodatkiem mleka lub śmietanki.